Need oleksid: ülekaal, suitsetamine, mingi krooniline kopsuhaigus või krooniline südamepuudulikkus või põletikuline soolehaigus, pahaloomuline kasvaja. On olnud kaks sünnitust, raseduse ajal olen süstinud fraxiparinet ja clexanet. Alaselja valu ja paistetus pole siiski sümptomid, mis tromboosile viitaksid.

On tõsi, et ravimata jäänud äge valu võib muutuda krooniliseks valuks, mis on juba hoopis teine haigus ja mille ravi on oluliselt keerulisem ja kehvemate tulemustega. Seetõttu on oluline närvivalu ravida nö aktiivses faasis, et vältida kroonilise valu tekkimist. Millised võimalused on närvivalu ravimiseks? Kuskil kehapiirkonnas püsivat närvivalu tundes peaks esmalt konsulteerima perearstiga, kes aitab valu kirjelduse ja iseloomu alusel tuvastada valu võimaliku põhjuse.

Perearst peaks veenduma, et patsiendil ei esine nö ohusümptome, mis võiksid viidata mõnele tõsisemale haigusele. Enamasti on valud põhjustatud ülekoormusest ning mööduvad kiiresti. Perearst peaks alustama valuvaigistavat ravi, arvestades seejuures patsiendi seisundit, valu tugevust, kaasnevaid haigusi ja ravimite võimalikke kõrvaltoimeid.

Paljud valud lahenevad mõnenädalase valuvaigistie tarvitamisega. Kui aga valu esmasele ravi ei allu, süveneb või lisanduvad muud sümptomid, siis tuleks alustada uuringuid, et tuvastada valu tekkepõhjus. Mis see olla võiks? Palun pöörduge EMO-sse, seal tehakse ultraheli doppler, seejärel saab öelda kas on tromboos või ei ole. Kaljusaar Küsimus nr 76 8.

  1. Miks vasak käsi valutab ja millise arsti poole pöörduda? - Klubijalg
  2. Sustava raviks
  3. Põletikust ja vigastusest tingitud valu leevendavad hästi ravimid, mis kuuluvad mittesteroidsete valu- ja põletikuvastaste ravimite rühma.
  4. Eesmise skaleenlihase sündroom 1.
  5. Küsimused & vastused « Tromboosialane info arstile ja patsiendile
  6. Maari liigesed Folk oiguskaitsevahendid

Muid soodumusi ei tea olevat. Minu mure on järgmine. Olen keskmise aktiivsusega jooksuharrastaja, ca 30 km jooksu nädalas. Lisaks on planeeritud juuli alguseks keskmäestikus üks jooksuvõistlus 21 km. Kas võin jätkata harjumuspärase jooksutreeninguga või peaksin selles midagi muutma. Ja kas juulikuine võistlus on normaalse riskiga? Achilleuse kõõluse operatsioonijärgselt pean tegelema ka pidevalt venitusharjutustega.

On siin mingeid vastunäidustusi? Ette tänades. Teie kirjast saan aru, et tegemist on värske süvaveenitromboosiga. Seega üldtunnustatud soovituste järgi ei soovitata aktiivset sportimist esimese kuu jooksul. Vajalik on kanda kompressioonsukka ning kindlasti on näidustatud regulaarne tavapärane liikumine, kuid aktiivsest spordist tuleks esialgu loobuda.

Juuli kohta ei saa soovitusi anda toetudes ravijuhistele, kuna need selliseid soovitusi ei sisalda. Oma kogemusest ja praktikast saan vaid öelda, et mina soovitaksin juulikuise võistluse vahele jätta sel ajal Teil veel tromboosiravi kestab.

Venitusharjutuste tegemiseks mingit vastunäidustust ei ole. Sukles Küsimus nr 75 Tere.

Tromboosiühingu e-mail

Üleeile õhtul trepist üles astudes tundsin parema jala sääremarjas järsku tugevat valu. Nagu oleks keegi kiviga või vasaraga tugeva hoobi andnud.

Käärisin püksisääre üles aga mingit jälge ei leidnud,ega pole seda tänase päevani näha. Valu sääremarjas oli nii tugev,et käia ei saanud. Abikaasa aitas voodini jõuda. Ööuneks panin jala alla tekikuhja. Hommikul jalga liigutades tundsin valu. Astudes toetuda ei saanud,ehk siis hüppasin teise jala peal. Siiski oli valu pisut nõrgem kui eelmine õhtu. Sääremari oli paistes.

Panin külmakott ja Arnicare geeli. Istudes jalg ülespoole valu enam Kasivalu ja jala valu tundnud. Täna on paistetus ja ka valu vähenenud veelgi. Astudes saan juba natuke toetuda ka paremale jalale,kuid vaid varvastega teatud nurga all. Täistallaga astuda püüdes lööb tugev valu jalga. Kas tegu võib olla veresooned lõhkemise,lihasrebendi või tromboosiga?

Oleme külas sõpradel soomes ja perearstiga pole veel konsulteerinud. Kuna algul ei osanud suurt midagi tõsist karta pole ka siin kiirabi poole pöördunud.

Arvestades Teie kirjeldust, võib olla tegemist süvaveenitromboosiga, palun pöörduge erakorralise meditsiiniosakonda, et välja selgitada kas on tromboos või on midagi muud. Igal juhul soovitus kiirelt kontakteeruda astiga st visiidile minna, mitte läbi telefoni või interneti, sellest pole kasu. Kaljusaar Küsimus nr 74 Tere. Olen 28 aastane naine. Mul on suur suur mure.

Lülisamba probleemid

Nimelt on mul lapsest saati aneemia mille tottu olen isegi haiglas istunud. Nyyd on lugu nii, et viimasel ajal olen ma veel rohkem vasinud. Mul on raske hingata. Pea valutab, lisaks varisevad kaed ja nahal on imelikud laigud tekkinud. Neid juhtub ikka vahel tulema. Ma tunnen, et joud on kadunud ja ma ei taha isegi midagi teha, sest vasimus tapab. Olen kainud selle probleemiga perearstil aga ytlevad, et koik ok jne. Mentstratsioon on halb.

Kestab paeva ja Kasivalu ja jala valu 3 paeva tuleb rohkelt verd. Kas tegu voibolla verevahiga mida arstid tuvastada ei taha? Aneemia ei ole tromboosiprobleem. Aneemia põhjuste selgitamiseks paluge perearstil suunata mõne tubli sisersti juurde, et selle põhjusi selgitada ja ravi korraldada. Kaljusaar Küsimus nr 73 Tere! Olen 24 aastane neiu. Mure veenilainenditega. Ise ravisin neid eelnevalt Troxevasin geeliga ja võtsin ka Aescuven tablette ning kandsin tugisukki.

Ilma muutusteta! Pöördusin arsti poole alles hiljuti. Tema soovitas Troxevasin geeli ja Lioton ´t ja Mobiven kapsleid. Teise arsti juurde mind kohe saata ei tahtnud. Kui ma tööl 8 tundi püsti jalu Kasivalu ja jala valu olema, betoon põrandal siis õhtuks on küll jalad väsinud ja valutavad.

Öösiti on ka jalad krampi kiskunud. Kuid seda pole ammu olnud, võtsin vahe peal Magne B6, võibolla see mõjus. Olen internetist uurinud varikoosi kohta päris palju ja olen aru saanud, et ega need geelid, rohud ja sukad neid laiendeid ära ei võta.

Kuidas saab neist lahti kui perearst ei taha määrata teise arsti juurde? Kui hullud need siis olema peavad? Kuluta raha ravimitele, kui samas selle raha eest oleks võibolla juba laienditest lahti saanud, või vähemalt osadestki.

Kas on võimalik kuskil kirurgil või selle ala spetsialistil lasta neid uurida, ilma et selleks oleks vaja saatekirja? Ma leian, et targem oleks ju olemas olevad laiendid eemaldada enne kui need päris tõsiseks muutuvad??

Soovitan siiski panna aja veresoontekirurgi juurde ja siis paluda, et perearst annab saatekirja. Igal inimesel on õigus saada ka eriarsti konsultatsiooni, kui perearsti soovitused ei aita. Ja kuna veenilaiendid segavad elukvaliteeti, siis kirurgiga konsulteerimine on hea mõte. Veresoontekirurgidest soovitan dr. Palmiste-Kallion, kel pidi midagi ka facebookis olema kui olete kasutaja, leiate sealttöötab Ida Tallinna Keskhaiglas. Evo Kaha võtab vastu Lääne Tallinna Keskhaiglas ja on eravastuvõtt ka kusagil.

Põhja Eesti Regionaalhaiglas soovitan dr. Tiit Kivistik. Kindlasti on rohkem häid arste, see on lihtsalt minu valik neist keda Tallinnas tean. Mujal Eesti kohta ei oska midagi soovitada, lihtsalt ei tunne sealseid arste. Kaljusaar Küsimus nr 72 Tere kallid tohtrid.

Selline mure, mul ema 67 aastat, põdenud insulti, aastaid olnud marevan ravil. Hiljuti perearst vahetas Pradaxa vastu kahenädalane tarvitamine viis INR vastust 0,78 väärtuseni, varem oli ,5 vahel.

Tuleb välja et ravim ei toimi ja veri läks paksuks. Perearst ei oska midagi teha. Kas keegi saaks aidata. Olen väga mures ema pärast.

Pradaxa on igati hea ravim ja toimib samahästi kui Marevan ning paljudes aspektides omab isegi eeliseid Marevani ees. Pradaxa ja teiste uute antikogulantidega ei peagi INR mõõtma, sest see ei anna toimetugevuse kohta infot. INR on ainult Marevani toimetugevuse hindamiseks ja uute antikoagulntide kasutmisel sh Pradaxa ei peagi seda mõõtma. Olen veendunud, et Pradaxa omab head toimet Teie ema verevedeldamisel ja muretsemiseks pole põhjust.

Kaljusaar Küsimus nr 71 Selline mure, et ma olen esimest korda antibeebi pillidel ning neli päeva olen neid võtnud. Selle tulemusel on viimastel päevadel täheldanud ebameeldivat jalgade külmumist ja tundetust kohati isegi kerget valulikkustsamuti on ka käelabad külmad, aga mitte nii hullusti. Kas asi võib olla pillidest, kuigi pean tõdema, et käed ja jalad on mitu aastat jahedavõitu pigem olnud, aga mitte nii hullisti kui praegu. Külmus ja jahedus ei ole antud situatsioonis tingitud tromboosist.

Kas see on beebibillidega seotud kõrvaltoime, peab natuke pikemalt võtma, et jõuda järeldusele asjade seotusest. Kaljusaar Küsimus nr 70 Küsimus on selline. Olen võtnud trompaxit umbes kümme Kasivalu ja jala valu rohkem aastat ja nüüd tekkis veritsust algul mõtlesin, et on tegemist naistehaigusega läbisin kontrolli ja kõik oli korras kuid veritsust jäi.

Kui ravimit ei võta siis veritsust kaob. INR oli 2,7 öeldi et veri on paks. Aga millest ikka see veritsust kas on mõnest teisest ravimit kokku on ravimeid päevas 9. Vabandust aga ma ei tea, mis ravim on trompax, ka google ei anna sellele vastet, seega ei saa Teie küsimusele vastata. Kui on veritsus, siis võiks kaaluda INR 2,5 vahemikus hoidmist. Aga kõik sõltub näidustusest mille pärast ravimit tarvitate ja kas seda võib teha peab ikkagi otsustama arst, kes teab kogu Teie haiguse kulgu.

Kui Trompax on südameaspiriini mingi firma nimetus, siis enamus juhtudel aspriini koos marevaniga pole vajalik tarvitada, jällegi otsustab raviarst personaalselt. Need on keerukad otsused, kui te sööte 9 ravimit, siis peab haigusi mitu olema ja neid kõiki aspekte tuleb arvestada. Kaljusaar Küsimus nr 69 Kui tõsine on minu arterite ja veenide olukord, kui minu haigusnäitajad on sellised: UH:GSV 1cm diameetris refluksiga SFJ tasandil 0,83diameetriga reie tasandil refluksiga.

Refluks kuni sääre alumise osani. VParva 0,3vasakulVG vabad. VTP vaba. Perforandi puudulikkus sääre alumises osas paremal.

Muud uudised

Diagnoos: alajäsemete vaariksid e. Saphena paremal. Planeeritakse vahtskleroseerimine. Käisin erakliinikus, kus tuleb vist suur raha välja käia. Palun öelge oma arvamus.

Kui Te olete käinud veenide ultrahelis, siis on Teid sinna mingi probleemi pärast saadetud ning pärast uuringu tegemist annab Teile vastuse see arst, kes Teid uuringule saatis.

Kahjuks meie ei saa niimoodi kirja teel konsulteerida ning anda Teile vastust, mis seisus Te olete ning mis oleks Teile parim ravi.

Sukles Küsimus nr 68 Mul avastati süvaveeni tromboos juunis. Nüüd on kõik jälle ok ja ravimeid võtma ei pea.

Leiti, et mul on geneetiline soodumus saada tromboosi ja rasestumisvastased pillid aitasid sellele kaasa. Olen aastaid olnud ka doonor ja arst, kes mind ravis, ütles, Kuunarnukite sidemete ravi nüüd, kui ma verevedeldajat enam võtma ei pea, võin jälle doonor olla.

Käisin siis doonoriks, aga seal öeldi, et enam ei tohi anda verd. Kas ongi nii, et kui mul on korra olnud süvaveeni tromboos, siis enam ei sobi doonoriks? Minu teada võib trombofiiliaga geneetiline eelsoodumus tromboosile inimene verd küll anda.

Tavalise doonori puhul ei kontrolli seda keegi ja paljudel inimestel on see geen. Süvaveeni tromboosi puhul, kui ta oli põhjustatud riskifaktoritest nagu teil beebipillid ja enam antikoagulanti ei tarvita, minu arust võiks verd anda.

Kas põhjendati ka, miks ei võeta verd. Tasuks veelkord üle küsida, kui ei põhjendatud. Kui suure riski ma endale võtan uuesti rasestuda marevan ravi ajal,kindlasti tuleb minna nii ruttu kui võimalik üle madalmolekulaarsele hepariinile. Kas hepariin ravi on sama efektiivne kui marevan ravi või on mul hepariin ravi ajal suurem oht tromb saada?

Kuidas see lootele mõjub? Kas rasestumine on veel üldse mõeldav,sest ohtusid on päris palju? See ei ole veebipõhine arutamise teema. Teil on vaja saada tromboosi spetsialistilt korralik konsultatsioon ja otsused ametlikult paberil.

Rasedusega seotud asjad tuleb enne korralikult läbi arutada ja kokku leppida tegevuskava. Seejärel võtke perearstilt saatekiri ning kaasa kõik olemasolevad meditsiini dokumendid, siis saab sellest konsultatsioonist sündida ametlik otsus ja strateegia Teie tuleviku osas.

Parimaga, Heli Kaljusaar Küsimus nr 66 Nimelt mul on 2 last ja teise raseduse ajal 7 kuu pealt diagnoositi mul tromboflebiit, ehk siis trombid pindmistes veenides. Veenilaiendid on mul väga suured ja probleemsed juba pikki aastaid, perekonnas on olnud see päritud emaliini pidi. Süstisin enne sünnitust 2 kuud Clexani, peale sünnitust oli verekadu ml verd, tehti vereülekanne ja 2 päeva pärast sünnitust tekkis uuesti tromb pindmises veenis, süstisin jälle clexani 2 kuud.

Nüüd küsimus, sooviks uut rasedust vältida ja olen kuulnud nahaalla paigaldavast rasestumisvastasest implantaadist — kas see oleks mulle sobiv ja mis riske sellega Kasivalu ja jala valu või sobiks spiraal? Tean, et pillid ja plaastrid ei tohiks mulle sobida.

Jalgade tervis reedab, milline on inimese üldtervis

Kunagi ammu kasutasin pille, Kasivalu ja jala valu ma siis sellega võibolla tegin enesele ka karuteene. Kas on olemas analüüse, mis tuvastaks, kui suur on mu risk tromboosi osas? Selliste asjade nõustamiseks on arsti kabinet, mitte internet. Esiteks on arstil patsiendist rohkem vaja teada kui olemasolev jutuke, teiseks ega me analüüse ju läbi Interneti teha ei saa. Ja kes vastutab kui ma niimoodi valesti nõu annan. Diagnoose püstitakse ja ravi määratakse endiselt arsti kabinetis ka interneti ajastul.

Isiklikult soovitan dr. Nõukast, kes tromboosispetsialistidest tegeleb kõige enam naistetromboosiga.

Aga ka teised arstid on kenasti asjaga kursis. Anne Kirssi vastuvõtule. Kaljusaar Küsimus nr 65 Läbisin ndal aastal insuldi ja südameoperatsiooni. Mul on südameklapid asendatud proteesidega. Kasutan Marevani. Normaalsel inimesel IRN referents on 0, 1, Milline peaks Kasivalu ja jala valu minu vastav näitaja ja millest see sõltub?

IRN vahemikus 2,7 on arst minu puhul rahuldavaks lugenud,ravimikogust ei muuda. Näitaja 3 või suurem halb ja kogust tuleb vähendada. Tavainimesel ongi INR 1,0 lähedane, aga see on normaalne neile, kes Marevani ei tarvita. Marevanravi ajal peab INR püsima enamus inimestel 2,0 vahel, kui ei ole arsti poolt muid korraldusi antud.

Ainult siis on Marevanravi efektiivne, aga samas võimalikult ohutu. Igale mehhaanilise klapiproteesi tüübile ja vastavalt sellele, milline südameklapp on asendatud, on ettenähtud INR vahemik, kus Marevanravi on efektiivne st hoiab ära trombide tekke proteesklapil.

INR alla 2,0 pole marevanravi piisavalt efektiivne, et hoida ära trombide teket, sel juhul suurendatakse marevani kogust. Artriiti võib segi ajada ainult bursiidiga. Esimesel juhul mõjutab liigest ennast, teisel liigesekapslit.

Bursiit tekib tavaliselt artriidiga. Isoleeritud bursiit on äärmiselt haruldane. Sama piirkonna lüüasaamisel põletikulise protsessiga on sarnane kliiniline pilt, seetõttu peetakse seda sageli ekslikult üheks haiguseks. Selliste patsientide juhtimise meditsiiniline taktika on mõnevõrra erinev, kuid eelhaigla staadiumis on uimastiravi osas põhimõtted üldised. Osaliselt sama liigese kahjustus, kuid mitte põletikuline. Degeneratiivsed-düstroofsed muutused kõhrekoes viivad paratamatult liigeste hävitamiseni.

Haigus on süsteemne, see tähendab, et kui alguses valutab üks liiges, siis hiljem valu levib. Osteoartriit võib mõjutada väikesi või suuri liigeseid, mille tagajärjel vasak käsi valutab küünarnuki või õlaliigese projektsioonis või käe piirkonnas.

Valu intensiivsus võib olla erinev. Pidevad valutavad ja tulistavad valud kahjustatud liigese projektsioonis lumbagoga mööda lihaseid ja kõõluseid häirivad ainult haiguse ägenemise ajal või hilisemates staadiumides. Seda ei ravita kunagi täielikult, õige kompleksravi abil on võimalik saavutada ainult stabiilne remissioon. Artroos on hooajaline, tavaliselt sügisel ja kevadel. Pärast intensiivset füüsilist koormust võib valu suureneda.

Kõigi teiste haiguste artroosi eristavad tunnused on krepitus krõmps, krigistamine kahjustatud liigeses liikumise ajal, jäikus hommikul või pärast pikka viibimist ühes asendis. Patsientidel, kellel on aastaid selline haigus, on oma ravimeetodid ja põhimõtted, mis aitavad vältida uut ägenemist. Osteoartroos vajab patsiendi pidevat tähelepanu, ravi ja ennetamine viiakse läbi isegi remissiooni ajal.

Tunneli sündroom tekib arvutihiire pikaajalise kasutamise või muu käe või käe koormusega töö tagajärjel. Pärast tööd on närvi ääres purustav valu, mis on pigistatud. Tavaliselt kaob mõne aja pärast ise või pärast võimlemist ja lõõgastavat massaaži. Innervatsiooni häired randme tasemel annavad käes püsiva iseloomuga valutavad valud. Nõrkus ja lihasväsimus, isegi käe ebaolulise füüsilise koormuse korral, on selle lokaliseerimise eripära. Küünarliigese tasemel on küünarliigese- radiaal- ja kesknärvid pigistamiseks altid.

Sel juhul on valul hajus iseloom, tunda on lihasnõrkust, kuid pole välistatud lumbago ja pehmete kudede tundlikkus mööda närvi. Olukorras, kus vasak käsi valutab õlalt käele, võib eeldada eesmise skaleeni sündroomi.

Protsess hõlmab ka emakakaela selgroogu, 6. Kaelalüli tasemel. Sellele sündroomile viitavad liikumise jäikus, terav valulikkus ja kogu käe lihasspasmid, lihasnõrkus ja külm käsi. Valu läbib kõigi 6. Verevalumite, luumurdude, põletuste või muude kahjustuste korral peate kiiresti pöörduma traumatoloogi või kirurgi poole.

Mõnel juhul ei väljendata vasaku käe valu esimesel päeval, millel on traumajärgsete komplikatsioonide ilmnemisel kasvav iseloom: tursed, põletikud jne. Oluline on välistada plexitis - õlavarre põimiku kahjustus, vastasel juhul võivad tagajärjed olla väga tõsised, kuni tundlikkuse kadumiseni või motoorne funktsioon kogu käsivarrel.

Vigastused küünarnuki tasemel põhjustavad sensatsiooni kaotust või liikumist kuni käeni. Eraldi seisund, mis põhjustab vasaku käe turset, ebamugavust ja valutavat valu, on rasedus. Seisund on füsioloogiline, seetõttu ei vaja see ravi ega täiendavat ravi arsti poolt. Olukorda aitab võimlemine ja eelseisev sünnitus lahendab selle täielikult ilma tagajärgedeta.

Enamasti on noorelt välja lööv haigus pärilik ja aeglaselt kulgev. Haigus võib avalduda ka Sellisel juhul pole haigus pärilik ja süveneb kiiresti. Kõik see võib mõjutada valuläve, seda tõstes või langetades. Nii on võimalik seletada valu märkamist alles siis, kui selleks on aega, näiteks õhtusel ajal või nädalavahetusel. Siis võib meenuda tõsiasi, et vaevus on kestnud pikemat aega, ja järgneb paanika Appi, mul valutab!

Millal on kiire? Valu korral või äratundmisel, et midagi on valesti, tuleb leida võimalikult kiiresti lahendus. Enne kui valida kiirabi number või sõita haigla erakorralise meditsiini osakonda, tasub mõned asjad selgemaks mõelda.